Van depressie naar expressie

Expressie is gevoelens uiten, en ook dat wat je zegt klopt met wat je laat zien met je lijf en in je doen en laten.
Depressie betekent gevoelens onderdrukken. Vaak leren we als kind al dat het gek of zwak is om bepaalde gevoelens te tonen dus leerde je ze weg te duwen. Je leerde dat er voor deze gevoelens geen aandacht was.

Praktijkvoorbeeld:
Hulp vragen kan en mag niet.
Ze weet trouwens ook niet hoe? Ze wil alles zelf doen, verantwoordelijkheid zelf dragen. Liefdevolle reacties heeft ze nooit van haar moeder gekregen, die deed alles voor de buitenwereld, voor anderen.
Het voelde altijd als niet goed genoeg. Er werd weinig gelachen in het gezin. Vader dronk veel en als hij er was heerst er veel spanning en onzekerheid.

Denise (leerkracht eind 30) heeft moed verzamelt en vraagt om hulp.Ze heeft het al een tijdje uitgesteld. Ze wil graag vermijden dat haar emoties te veel worden. Bang dat het gaat exploderen. Er dingen gaan veranderen waar ze diep van binnen angst voor heeft. Het maakt haar moe en ze voelt zich beklemd, een gevoel van druk op haar borst.

Wanneer ze naar zichzelf in de spiegel kijkt, denkt ze aan haar ouderlijk gezin. Het voelt alsof het verleden zich herhaalt. Ze voelt zich beperkt door het systeem.

Tijdens de sessies wordt al snel duidelijk dat ze veel meer weet en ziet dan ze toelaat. Ze leert subtiele signalen te herkennen die ze voorheen
gemist heeft om haar situatie anders te benaderen.Snappen welke bijzondere kwaliteit verscholen zitten in haar sombere vaak depressieve gevoelens brengt stap voor stap ruimte en sprankelende vreugde in haar leven terug. Het geeft haar een berg aan mogelijkheden.

Ze staat aan en ervaart het van binnenuit. De drive en de energie die het haar oplevert werken aanstekelijk. Ze bruist en straalt weer. Het wordt gezien en overgenomen door haar omgeving.

Alle kwaliteiten zijn in potentie aanwezig. De tijd en samenwerking die ze zichzelf gunde om haar natuurlijke talent zichtbaar te maken werpt zijn vruchten af. Ze kan nu werkelijk goed voor zichzelf zorgen én tegelijkertijd voor haar omgeving.

De luchtigheid en ontspanning zijn er. Ze voelt zich zeker, verbonden, gezien, gehoord en gesteund. Haar eigen angst om de verantwoordelijkheid uit handen te geven en hulp te vinden, heeft het systeem doorbroken. Ze maakt verschil!

Onderdruk jij bepaalde gevoelens?
Wil je ze leren begrijpen en op een andere manier inzetten?
Wil je depressie voorkomen of omvormen en verschil ervaren en maken?

Artepp deelt graag haar tijd en kennis met jou waardoor jij expressie kunt geven aan wat jij werkelijk belangrijk vindt in het leven. Stroom en leef op een manier die vervult en bij je hoort. Voorkom herhaling van het verleden en creëer nieuw 😊